dimecres, 4 de març del 2015

Teatre als passadissos

Un teatro sensible y bien orientado en todas sus ramas, desde la tragedia al vodevil, puede cambiar en pocos años la sensibilidad del pueblo; y un teatro destrozado, donde las pezuñas sustituyen a las alas, puede achabacanar y adormecer a una nación entera...  Un pueblo que no ayuda y no fomenta su teatro, si no está muerto, está moribundo
Federico G. Lorca

TEATRE ALS PASSADISSOS
Eduard Fleminsky
RESUM: TROBADA DE TEATRE ALS INSTITUTS. Els alumnes des de les aules ens reclamen una i una altra vegada que volen aprendre d'una altra forma, que desitjarien que les arts i les expressions artístiques formaren part del currículum, que els talents artístics que molts d'ells han desenvolupat -a base d'esforç i extraescolars- són una forma tan lícita com una altra d'estar al món.

I no van massa desencaminats si tenim en compte que a Filàndia, país de referència en innovació educativa en les darreres dècades, fins i tot contemplen, per llei, el dret a aprendre a expressar-se artísticament. A més, la Unesco en la "Conferencia Mundial sobre la Educación Artística: construir capacidades creativas para el siglo XXI" (Lisboa, 6-9 de març de 2006) ens recorda que a l'educació s'han de desenvolupar les capacitats individuals per tal de garantir el dret de les persones a la participació activa de la cultura.

Amb aquest propòsit, el col·lectiu de professors i creadors AVEC (Associació Valenciana d'Expressió i Comunicació) fa temps que propiciem fórums des dels quals desenvolupar la formació artística del professorat, amb congressos, postgraus, conferències, performances i tallers pràctics.

Ara bé, pensem que ha arribat el moment de donar un salt qualitatiu i posar el focus en els aprenents, en els joves que no es confermen amb el rol passiu que la societat tradicional els vol assignar. Per això convoquem aquestes jornades dirigides al professorat i alumnat que ja fa o desitjaria fer formació artística al seu centre. I que no està disposat a esperar les condicions idònies per a què aquesta idea siga possible. Per això, si no tenim diners per a escenografies utilitzarem caixes de cartró, si no tenim pressupost per a equips de so, farem un teatre de proximitat i, el que és més fort, si no tenim teatres als centres educatius -com passa a la majoria d'instituts- el farem als passadisos.


DIA: 28 de Març de 2015
LLOC: IES Isabel de Villena de València (Alumnes amfitrions seran els actors del taller de teatre coordinat per Antoni Navarro)

HORARI:
9:30 h. Recepció
10:00 h. Conferència d'apertura:  "El repte amb l'educació artística"     per Rafa Palomares (espacio inestables por la educación)
11:30 a 14:00 h. TALLERS

  1. Teatre fórum. Per Aarón Sánchez i Aitana Bueno de Rocambolesc teatre.
  2. Taller d'iniciació al Teatre des de les arts plàstiques. Per Joan Collado d'El Pont Flotant.
  3. Teatre social amb joves. Per Lucía Arce Universitat Lliure de Benimaclet.
  4. Speaking English with confidence using theatre techniques to improve fluency. Per Dianne Stronks de Purple Presentations.
  5. Tècniques d'improvisació. Per Valentí Piñot Pimpinelles-Teatre.
  6. La història de la meua vida en moviment (Taller de Dansa). Per Sandra Gómez de Los que quedan.
  7. Música en escena. Per Jesús Marco de Los colores de la voz.
  8. La dansa africana com educació artística global. Per Richard Kobena de Kobena an Ko
NOTA: Tots els creadors que imparteixen els seus tallers en aquesta jornada ho faran de manera desinteressada amb l'objectiu de visibilitzar la importància de la formació artística. A mesura que augmente el número d'inscrits alumnat/professorat inscrit demanarem la col·laboració d'altres artisties.

14:00 h. DINAR

16:00 h. CLOENDA AMB L'ESPECTACLE
   LA TEMPESTAT  de  William Shakespeare???   
Pel  Grup de Teatre del Batxillerat Artístic de l'IES  Tirant lo Blanc de Torrent.

Direcció de Xavi Villaplana a partir d’una versió de Xema Palanca de l’obra de Shakespeare.
Pròspera, reina de Milà, ha estat desterrada a una illa amb les seues filles. Casualment, els que l’han desterrada arriben a l’illa i Pròspera juga les seues capacitats com a maga per a encantar-los. Estem a una illa màgica, encantada per Pròspera. Podreu eixir d’aquest encantament com a públic?


DESTINATARIS: alumnat i professorat de tots els nivells educatius, animadors socioculturals, mediadors i tota persona interessada en els temes de la formació artística.

Organitzen: Postgrau de Teatre en l’Educació de la Universitat de València, Espacio Inestable por la Educación i Avecteatre.

INSCRIPCIÓ (Ompliu el formulari següent):